Boom 148

naar Boomoverzicht

Boom 147 < Boom 148 > Boom 149


Bonte hulst
Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'Geslacht Familie
Ilex Aquifoliaceae
hulst Hulstfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Argentea Marginata':

Middelgrote boom met een dicht vertakte breed piramidale kroon tot circa 8 – 12 m.

Jonge twijgen heldergroen en crème gestreept. De bladeren zijn smal eirond tot elliptisch en tot 7 cm lang. Ze zijn glanzend donkergroen met brede crèmekleurige randen. Jonge bladeren vaak rozeachtig tot lichtpurper gekleurd. De bladranden zijn iets golvend en bezitten 5 – 7 stekels aan beide zijden. De bloemen zijn vrij onopvallend.

Deze vrouwelijke cultivar kan zeer veel, helderrode, vruchten geven. Houdt van een humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende bodem en verdraagt zowel zure als kalkhoudende grond. Ook geschikt voor toepassing als brede haag.

bron | © info


Beschrijving van de soort Ilex aquifolium:

De hulst (Ilex aquifolium) is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae), die van nature voorkomt in het westen en zuiden van Europa, het noordwesten van Afrika en het zuidwesten van Azië. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux.

De hulst komt voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaam groeiende boom kan tot 10 m hoog worden en wordt gemiddeld 100 jaar oud. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor. De bloeitijd loopt van mei tot in juni.

De hulst wordt door insecten bestoven. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar voor vogels niet. De larven van de bladmineerder Phytomyza ilicisvoeden zich in en met de bladeren van de hulst. De bladluis Aphis ilicis voedt zich eveneens met de bladeren van deze plant.

De hulst wordt vaak gebruikt in hagen. De plant kan schaduw goed verdragen. Van de hulst zijn vele cultivars ontwikkeld, die vermeerderd worden door middel van stekken.

De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk. De jonge bladeren kunnen in juni worden geplukt en gedroogd. Thee die hiervan wordt getrokken, werkt koortsverlagend en urinedrijvend. Hulst is in bepaalde gebieden beschermd.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 147 < Boom 148 > Boom 149