Boom 39

naar Boomoverzicht

Boom 38 < Boom 39 > Boom 40


Bontbladige vederesdoorn
Acer negundo 'Variegatum'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Variegatum':

Ook bekend als Acer negundo ‘Argenteovariegatum’ of “bonte vederesdoorn”, groeit traag, bladeren met onregelmatige witte randen. Het is een periclinaal chimaer, waarbij kleurloze cellen als een mantel om de groene kern liggen. Ontstaan er knoppen uit het gehele weefsel, dan is de scheut die daaruit groeit weer bont, maar er zijn altijd knoppen die in de kern ontstaan, zij geven groene scheuten.


Beschrijving van de soort Acer negundo:

De vederesdoorn (Acer negundo) of Californische esdoorn is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De soort is afkomstig uit het noorden van de Verenigde Staten. Het is een tweehuizige boom met een hoogte van 12-15 m of een meerstammige struik. Het is een van de esdoornsoorten met een samengesteld blad . De plant heeft geveerde bladeren met drie tot vijf deelblaadjes, die omgekeerd eirond, 5-10 cm lang en grof gezaagd zijn.

De plant bloeit met geelgroene bloemen in maart tot april. De mannelijke bloemen ontstaan in bundels, de vrouwelijke in trossen. De vruchten hebben gelige vruchtvleugels die naar elkaar toe gekromd staan.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 38 < Boom 39 > Boom 40