Boom 38

naar Boomoverzicht

Boom 37 < Boom 38 > Boom 39


Vijgenboom
Ficus caricaGeslacht Familie
Ficus Moraceae
Vijg Moerbeifamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de soort Ficus carica:

De vijgenboom (Ficus carica), of kortweg vijg, is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae).

De boom komt van nature voor in Westelijk Azië. Al in de oudheid werd de soort gekweekt. Aangeplant wordt de boom om de eetbare vruchten, de vijgen, gehouden. Met name in Zuid-Europa zijn vijgenbomen een algemene verschijning. Dankzij de zachte winters kan de vijgenboom tegenwoordig ook goed in België en Nederland gehouden worden. Vaak wordt de plant tegen muren geplant. De hoogte is circa 10 m.

De vijgenboom is een uitgespreide struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, knobbelige takken. De boomschors is glad en metaalgrijs. Als de boom ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon.

De bladeren zijn dik en leerachtig. Ze kunnen 30 x 25 cm groot worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig. De middelste lob is altijd het grootst. De bladsteel is 5–10 cm lang. De bovenzijde van het blad is donkergroen en ruwbehaard; de onderzijde is eveneens behaard en heeft witte nerven.

De vijgenboom heeft kleine bloemen. Ze zijn opgesloten in een bijna gesloten bloembodem die vlezig is. De mannelijke bloemen zitten vlak bij de opening.

De vijgen zijn donkergroen en peervormig. Als ze rijpen worden ze violet of zwart. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Ze hebben laxerende eigenschappen.

Een vijgenboom is sterk en kan gesnoeid worden zonder echt risico. Het wordt aangeraden de vijg te snoeien in het voorjaar, omdat de sapproductie dan op een laag is; zo kan de boom niet doodbloeden. Het sap kan allergische reacties veroorzaken in de ogen en op de huid.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 37 < Boom 38 > Boom 39