Boom 50

naar Boomoverzicht

Boom 49 < Boom 50 > Boom 51


Suikeresdoorn
Acer saccharumGeslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 2013


Speciale informatie:

De tegel ligt aan de overzijde van het pad.


Beschrijving van de soort Acer saccharum:

De suikeresdoorn (Acer saccharum) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De soort komt voor in het oosten van Noord-Amerika. De boom kan 30-37 m hoog worden en heeft een zeer dichte kroon, waardoor er weinig onderbegroeiing mogelijk is.

De bladeren zijn 8-15 cm lang en hebben in de herfst een herfstkleur van helder geel, via oranje naar oplichtend rood-oranje. Het blad van de suikeresdoorn staat centraal op de vlag van Canada en is een nationaal symbool van dat land. De bladrand van de suikeresdoorn is getand en de nerven van de bladeren zijn handnervig.

De suikeresdoorn bloeit in trossen met vijf tot tien geelgroene bloempjes, die geen kroonbladeren hebben. De gevleugelde vrucht heeft 2-3 cm lange vleugels. Het zaad is 0,7-1,2 cm in doorsnee.

De suikeresdoorn is nauw verwant aan Acer nigrum, welke ook wel ingevoegd wordt als ondersoort.

De suikeresdoorn wordt evenals Acer nigrum gebruikt voor de sapwinning. Van het sap wordt esdoornsiroop gemaakt. Dit is een dunne stroop.

Het hout van de suikeresdoorn is het hardste van alle esdoorns en wordt gebruikt voor het maken van meubelen en vloeren. Bowlingvloeren worden vaak gemaakt van dit hout.

De suikeresdoorn wordt veel gebruikt als sierboom vanwege de mooie herfstkleuren, de snelle groei en de gemakkelijke vegetatieve vermeerdering.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 49 < Boom 50 > Boom 51