Boom 131

naar Boomoverzicht

Boom 130 < Boom 131 > Boom 132


Kleinbladige Noorse esdoorn
Acer platanoides 'Lobergii'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Lobergii':

Middelgrote boom, langzaam groeiend. De kroon is rond tot eivormig. De lichtgroene bladeren zijn diep ingesneden, bloei en vruchtvorming zijn zeldzaam.


Beschrijving van de soort Acer platanoides:

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant wordt tot 30 m hoog. De schors is donkergrijs en niet afbladerend, maar is wel dikwijls overlangs gekerfd.

De plant heeft bruine knoppen die kleiner zijn dan deze van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). De bladeren ontstaan in april en hebben niet-gezaagde bladranden. De lobben lopen in fijne punten uit en de inkepingen zijn stomp. De bladsteel heeft melksap. De bloeiwijzen verschijnen het eerst. De vleugels van de vruchten staan ongeveer in elkaars verlengde en vormen een stompe hoek. Bij harde wind kunnen de vruchten tot 4 km ver worden weggeblazen en tot 1000 m hoog in de lucht opstijgen. Het bladverlies verloopt van boven naar onder.

Het hout van de Noorse esdoorn wordt gebruikt voor meubels, vloeren en muziekinstrumenten. Stradivarius gebruikte het hout van de Noorse esdoorn voor de rugzijde van zijn violen. De plant wordt dikwijls als sierboom aangeplant.
Het blad vertoont vaak zwarte vlekken, veroorzaakt door de schimmelziekteRhytisma acerinum, die op het afgevallen blad overwintert. Op vondsten uit hetTertiair komt deze schimmel al voor op het blad van deze esdoorn.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 130 < Boom 131 > Boom 132