Boom 8

naar Boomoverzicht

Boom 7 < Boom 8 > Boom 9


Roodbladige Noorse esdoorn
Acer platanoides 'Faassens Black'Geslacht Familie
Acer Sapindaceae
Esdoorn Zeepboomfamilie

Plantjaar: 2012


Beschrijving van de cultivar 'Faassens Black':

Middelgrote boom die een hoogte van 15 tot 20 m kan bereiken. De kroon is dicht en ongelijk, breed kegelvormig. Een volwassen boom kan een kroonbreedte van circa 8 m hebben.

Het uitlopende blad is lichtrood, in de zomer kleurt het diep roodbruin.

De groengele bloemen verschijnen net vóór de bladontwikkeling. Dit maakt de boom een ware voorjaarsbode.

Het ontluikende, rode blad contrasteert sterk met de gele bloemen. ‘Faassen’s Black’ groeit op alle gronden, maar verdraagt geen stagnerend grondwater en venige bodem. De boom is goed windbestendig.

bron | © info


Beschrijving van de soort Acer platanoides:

De Noorse esdoorn (Acer platanoides) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De boom wordt tot 30 m hoog. De schors is donkergrijs en niet afbladerend, maar is wel dikwijls overlangs gekerfd.

De plant heeft bruine knoppen die kleiner zijn dan deze van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). De bladeren ontstaan in april en hebben niet-gezaagde bladranden. De lobben lopen in fijne punten uit en de inkepingen zijn stomp. De bladsteel heeft melksap. De bloeiwijzen verschijnen het eerst. De vleugels van de vruchten staan ongeveer in elkaars verlengde en vormen een stompe hoek. Bij harde wind kunnen de vruchten tot 4 km ver worden weggeblazen en tot 1000 m hoog in de lucht opstijgen. Het bladverlies in de herfst verloopt van boven naar onder.

Het hout van de Noorse esdoorn wordt gebruikt voor meubels, vloeren en muziekinstrumenten. Stradivarius gebruikte het hout van de Noorse esdoorn voor de rugzijde van zijn violen. De plant wordt dikwijls als sierboom aangeplant.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 7 < Boom 8 > Boom 9