Boom 7

naar Boomoverzicht

Boom 6 < Boom 7 > Boom 8


Meelbes
Sorbus aria 'Majestica'Geslacht Familie
Sorbus Rosaceae
Lijsterbes Rozenfamilie

Plantjaar: 1990 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Majestica':

Deze boom vormt een compacte breed piramidale kroon. Hoogte 8 – 12 m. Op latere leeftijd wordt de kroonvorm breed eirond met een vrij dicht gesloten vertakking. Vanwege de langzame groei en het feit dat verharding goed wordt verdragen is ‘Majestica’ een goede laan- en straatboom. De bloeiwijze is als bij de soort. Het blad is aanzienlijk groter en heeft bijna geen herfstverkleuring. Het blijft tot in november aan de boom. De grote vruchten zijn donker oranjerood maar weinig opvallend.

bron | © info


Beschrijving van de soort Sorbus aria:

De meelbes (Sorbus aria) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Midden- en Zuid-Europa. De soort komt voor in bosachtige streken en op berghellingen. De boom prefereert een kalkhoudende grond. Meelbessen zijn goed bestand tegen luchtvervuiling en zijn daarom ook erg geschikt om in steden aangeplant te worden. Vaak zijn de aangeplante planten cultivars.

De boom kan 25 m hoog worden. De kroon is koepelvormig met omhoogbuigende takken. De boom heeft een gladde, grijze schors met later ondiepe richels die afschilferen. Bij jonge bomen zijn de twijgen bruin en behaard; later worden ze glad en grijs. Op de twijgen zitten groene, eivormige knoppen met een witte behaard punt en bruine voet. De knoppen kunnen 2 cm lang worden.

De bladeren zijn elliptisch en hebben een ondiep getande of gelobde bladrand. Van boven is het blad dofgroen; de onderzijde is dichtbehaard met witte haartjes. Hierdoor krijgt de boom een glinsterend wit uiterlijk als de bladeren verschijnen. De herfstkleur is eerst geel, later bleekbruin en tenslotte bleekgrijs.

De bloemen zijn wit en hebben een doorsnede van 1,5 cm. Ze zijn bevestigd aan witte, wollige bloemstelen.

De vruchten zijn eivormig en hebben een doorsnede van 0,8-1,5 cm. Als ze rijp zijn, hebben ze een scharlakenrode kleur. De zaadverspreiding geschiedt met behulp van vogels.

De boom levert hard, zwaar en taai hout dat geelwit is en fijn van structuur. Het wordt soms gebruikt voor handvatten en voor triplex. Van de vruchten wordt gelei gemaakt. Thee van gedroogde vruchten werkt tegen maagklachten en is vochtafdrijvend.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 6 < Boom 7 > Boom 8