Boom 135

naar Boomoverzicht

Boom 134 < Boom 135 > Boom 136


Pluimes
Fraxinus ornus 'Obelisk'Geslacht Familie
Fraxinus Oleaceae
Es Olijffamilie

Plantjaar: 2016


Beschrijving van de cultivar 'Obelisk':

Een recente selectie die in de jeugdvorm een zuilvormige groeiwijze heeft. De harttak groeit kaarsrecht, later wordt de kroon iets breder. Bij oudere bomen is de bast bruingrijs en nog opvallend glad en de takken kleuren van olijfgroen naar grauwgrijs. Ze zijn voorzien van veel kleine lenticellen.

Het grote blad is samengesteld uit (5) 7 – 9 langwerpige blaadjes van circa 5 – 10 cm.

In het jeugdstadium is deze es nog niet rijk bloeiend, echter oudere exemplaren bloeien zeer uitbundig. ‘Obelisk’ is een van de mooist bloeiende pluimessen. De bloempluimen verschijnen na de bladontwikkeling en zijn 10 – 12 cm lang en breed. De talrijke vruchttrossen zijn decoratief tot ver in de winter.

Prefereert drogere, kalkrijke gronden.

bron | © info


Beschrijving van de soort Fraxinus ornus:

De pluimes (Fraxinus ornus), bloemes of manna-es is een boom uit de olijffamilie (Oleaceae). De plant komt van nature voor in Zuid-, Zuidoost- en Midden-Europa. De boom groeit in droge, rotsachtige streken in bossen en kreupelhout en kan tot 20 m hoog worden. Vaak wordt de pluimes aangeplant als sierboom in parken en in tuinen en soms ook langs straten.

De kroon is rond of enigszins afgeplat. De takken zijn bochtig en olijfgroen. De schors is bijzonder glad en heeft een grijze kleur. De knoppen zijn gewelfd en dicht bedekt met grijs dons. De twee buitenste schubben zijn erg donker.

De samengestelde bladeren verschijnen in april, zijn oneven geveerd en 25-30 cm lang. Er zijn twee tot vier paar deelblaadjes en één topblaadje. Elk blaadje is circa 10 x 3,5 cm groot, gesteeld, lancetvormig en onregelmatig getand. Aan de onderzijde zijn de deelblaadjes bedekt met bruinachtig of wit dons.

De pluimes heeft witte, geurende bloemen met smalle kroonblaadjes van ongeveer 6 mm lang, die in juni verschijnen. Ze vormen dichte kegelvormige pluimen van 20 x 15 cm groot aan de top van de takken. Hieraan dankt de boom zijn naam. De pluim bestaat overwegend uit mannelijke bloemen.

De vruchten zijn gevleugelde dopvruchten met lancetvormige vleugels. Ze hangen in groepjes en zijn tot voor het afvallen van de bladeren groen; daarna worden ze bruin.

In Italië wordt de pluimes gekweekt voor commerciële doeleinden. De takken leveren een suikerachtig sap dat als medicijn wordt gebruikt. Dit wordt ‘manna’ genoemd.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 134 < Boom 135 > Boom 136