Boom 142

naar Boomoverzicht

Boom 141 < Boom 142 > Boom 143


Gummiboom
Eucommia ulmoidesGeslacht Familie
Eucommia Eucommiaceae

Plantjaar: 2018


Speciale informatie:

Geplant op 28 maart 2018, ter viering van de lancering van deze BomenWijzer.

De boom is geschonken door de Stichting Park Merwestein en tijdens een feestelijke bijeenkomst geplant door leerlingen van Wellantcollege Dordrecht.


Beschrijving van de soort Eucommia ulmoides:

Eucommia ulmoides (gummiboom) is een kleine boom afkomstig uit China. Het behoort tot de monotypische familie, Eucommiaceae. De boom is bijna bedreigd in het wild, maar wordt op grote schaal gekweekt in China vanwege zijn schors en wordt zeer gewaardeerd in de traditionele Chinese geneeskunde.

Eucommia ulmoides groeit tot ongeveer 15 m hoog. De boom is bladverliezend, de bladeren zijn afwisselend geplaatst, eenvoudig ovaal met een fijne punt, 8-16 cm lang en met een gekartelde rand.

Wanneer een blad inscheurt, vloeit er latex uit – afkomstig uit de nerven – dat stolt tot rubber, waarmee het de twee delen van het blad bij elkaar houdt.

De boom bloeit van maart tot mei. De bloemen zijn onopvallend, klein en groenig. De vrucht is een gevleugelde samara met één zaadje, uiterlijk zeer vergelijkbaar met een samara van een iep en is 2-3 cm lang en 1-2 cm breed.

Eucommia ulmoides is de enige levende soort van het geslacht Eucommia. Eucommia is het enige geslacht van de familie Eucommiaceae en werd vroeger beschouwd als een afzonderlijke orde, de Eucommiales. Het is ook wel bekend als “Gutta-percha boom” of “Chinese rubberboom”, maar is niet gerelateerd aan de echte Gutta-percha boom van Zuidoost-Azië, noch aan de Zuid-Amerikaanse rubberboom.

Fossielen van andere Eucommia- soorten zijn aangetroffen in 10 tot 35 miljoen jaar oude bruinkoolafzettingen in Midden- Europa en op grote schaal in Noord-Amerika , wat aangeeft dat het geslacht in het verleden een veel groter bereik had.

Het is één van de 50 fundamentele kruiden gebruikt in de Chinese kruidengeneeskunde, waar het Duzhong heet ( Chinese : 杜仲). Vanwege de lage productie en de grote vraag naar natuurrubber in China, is een uniek proces ontwikkeld om elastische materialen te produceren met Eucommia ulmoides-gom (EUG) als substituut voor natuurlijke rubberproducten. Anders dan de latex die wordt gebruikt voor het produceren van natuurlijke rubber, is de EUG het polymeer trans-1,4-polyisopreen. Materialen gemaakt van EUG kunnen dus andere kenmerken vertonen dan die van natuurlijke rubber, zoals hogere elastieken, lagere thermoplastische temperatuur, enz.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 141 < Boom 142 > Boom 143