Boom 145 < Boom 146 > Boom 147
Sierpeer
Pyrus calleryana 'Chanticleer'
Geslacht | Familie |
---|---|
Pyrus | Rosaceae |
Peer | Rozenfamilie |
Plantjaar: 2005 (geschat)
Beschrijving van de cultivar 'Chanticleer':
De meest succesvolle cultivar van Pyrus calleryana. Middelhoog met een smal kegelvormige tot eironde kroon. Hoogte circa 12 m. Oude schors is ruw, grijsbruin en in kleine plaatjes afschilferend.
Het gezonde, glanzend groene blad blijft tot laat in de herfst aan de boom en heeft een fraaie herfstverkleuring in gele en rode tinten.
De bloei is uitbundig en de witte bloemen staan met 6 tot 12 in tuilen bijeen. De bloemdoorsnede is circa 2 cm. Na de bloei volgen zelden vruchten. ‘Chanticleer’ is diepwortelend en verankert stevig.
Liefst neutrale tot licht kalkrijke grond. Groeit nog op arme grond. Goed bestand tegen luchtvervuiling.
Beschrijving van de soort Pyrus calleryana:
Pyrus calleryana, ook wel de Callerypeer, is een sierpeersoort inheems aan China en Vietnam, uit de familie Rosaceae.
De soort is vernoemd naar de Italiaans-Franse sinoloog Joseph-Marie Callery (1810-1862), die exemplaren van de boom naar Europa bracht vanuit China.
Het is een bladverliezende boom die tot 5-8 m hoog wordt, vaak met een conische tot ronde kroon. De bladeren zijn ovaal, 4-8 cm lang, glanzend donkergroen aan de bovenzijde en iets bleker aan de onderkant. De witte, vijfbladige bloemen zijn ongeveer 2 tot 2,5 cm in diameter. Ze groeien uitbundig in het vroege voorjaar, voordat de bladeren volledig opkomen.
De vruchten van deze peersoort zijn klein (minder dan één cm in diameter), en hard, bijna houtachtig, totdat de vorst ze verzacht, waarna ze gemakkelijk worden genomen door vogels die de zaden verspreiden in hun uitwerpselen. In de zomer is het blad donkergroen en zeer glad, in de herfst zijn de bladeren vaak felgekleurd, variërend van geel en oranje tot vaker rood, roze, paars, en brons. Soms kunnen een aantal van deze kleuren aanwezig zijn in een enkel blad. Aangezien de kleurontwikkeling vaak laat start, kunnen de bladeren worden gedood door een harde vorst voordat kleuren kunnen ontwikkelen.
De boom staat bekend om zijn scherpe, vaak onaangename geur tijdens de bloeifase, die wordt beschreven als lijkend op rottende vis of chloor.
Calleryperen zijn opmerkelijk resistent tegen ziekte of plagen, hoewel ze regelmatig sneuvelen door sterke wind, zware sneeuwval of takbreuk als gevolg van hun natuurlijke excessieve groei.
Perenhout (van elke soort) heeft één van de mooiste structuren onder de de vruchtbomen. Het wordt gebruikt bij het maken van houtblazers en perenfineer wordt gebruikt in luxe meubels.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.