Boom 161

naar Boomoverzicht

Boom 160 < Boom 161 > Boom 162


Hopbeuk
Ostrya carpinifoliaGeslacht Familie
Ostrya Betulaceae
Hopbeuk Berkenfamilie

Plantjaar: 2010


Speciale informatie:

Gedenkboom, geplant op Nationale Boomfeestdag 17 maart 2010, t.g.v. 125 jaar Park Merwestein.


Beschrijving van de soort Ostrya carpinifolia:

Ostrya carpinifolia  (hopbeuk) is een boom in de familie Betulaceae . Het is de enige soort van het geslacht Ostrya die inheems in Europa is.

Ostrya carpinifolia is te vinden in Libanon, Italië , Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, Albanië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Zuid- Zwitserland en Turkije . De boomgroeit doorgaans op middelgrote hoogten.

Ostrya carpinifolia is een breedbladige loofboom, die tot 24 meter kan reiken. Het heeft een conische of onregelmatige kroon en een schilferige, ruwe schors, en afwisselend en dubbel getande berkenachtige bladeren van 3-10 cm lang.

De bloemen groeien in de lente, met mannelijke katjes van 5-10 cm lang en vrouwelijke katjes van 2-5 cm . De vruchtvorm zijn hangende clusters van 3-8 cm groot met elk 6-20 zaden.

Het hout is erg zwaar en hard. De naam Ostrya is afgeleid van het Griekse woord ‘ostrua’, ‘beenachtig’, verwijzend naar dit zeer harde hout. Dit stabiele hout werd vroeger gebruikt om vlakke zolen te modelleren.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 160 < Boom 161 > Boom 162