Boom 160

naar Boomoverzicht

Boom 159 < Boom 160 > Boom 161


Boommagnolia
Magnolia kobusGeslacht Familie
Magnolia Magnoliaceae
beverboom tulpenboomfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de soort Magnolia kobus:

Magnolia kobus (boommagnolia) is een soort van Magnolia afkomstig uit Japan. Het is een bladverliezende, kleine tot hoge boom met een langzame groeisnelheid, maar kan 8-15 m hoog worden en tot 10 m breed.

De Kobusmagnolia is nauw verwant aan de stermagnolia (Magnolia stellata) en sommige autoriteiten beschouwen de stermagnolia als een variëteit van M. kobus, M. kobus var. stellata.

Magnolia kobus bloeit in de vroege lente, met aangenaam geurende witte bloemen met tonen van lichtroze, van ongeveer 10 cm in doorsnee. De bloemen groeien vóór de bladeren, zoals bij de magnoliasoorten. Jonge bomen bloeien niet.

Het zomerblad van de Kobusmagnolia is donkergroen. Bladeren hebben een omgekeerde vorm met een spitse punt, een gladde of kale bladonderzijde en gladde, gelijkmatige randen. Bladeren zijn 8-15 cm lang, in een afwisselende opstelling. In de herfst krijgen de bladeren een gele kleur en vallen ze uit de boom.

De vruchten van de Kobushi-magnolia groeien als groepen kleine rode zaden. De groepen zijn 2-8cm groot en de zaden trekken vogels aan.

Oudere schors, zoals die van de stam, is grijsbruin, terwijl nieuwe stengels groen zijn, met kleine bruine vlekken. Gebroken takken of twijgen geuren sterk.

Een zaadje van 2.000 jaar oud werd gevonden in een put in het oude bronzen dorp Asada. De archeologen plantten het zaad met de gedachte dat het zeker niet zou groeien, maar ze hadden het mis. In tegenstelling tot de andere Magnolia-bomen had het 7 of 8 bloemblaadjes op zijn bloesems in plaats van zes.

De Kobusmagnolia geeft de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw, rijke, goed doorlatende grond en is tolerant voor zure grond. Het kan worden vermeerderd door zaad of door stekken.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 159 < Boom 160 > Boom 161