Boom 22

naar Boomoverzicht

Boom 21 < Boom 22 > Boom 23


Gewone of Europese peer
Pyrus communis 'Beech Hill'Geslacht Familie
Pyrus Rosaceae
Peer Rozenfamilie

Plantjaar: 1960 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Beech Hill':

Gezonde en weinig eisende boom met een smal piramidale kroon. Hoogte 9 – 12 m. Breedte tot circa 5 – 7 m.

De stam van oude bomen is donkergrijs tot bijna zwart, diepgegroefd en in kleine delen loslatend. Jonge twijgen zijn licht behaard maar worden spoedig kaal. Ze kleuren grijsbruin en zijn soms voorzien van doorns.

Het blad is ovaalrond tot elliptisch en glanzend heldergroen, de bladrand puntig getand. De herfstkleur is oranjerood tot geelrood.

In april verschijnt de uitbundige bloei van zuiver witte bloemen. Deze staan in bundels met 5 tot 9 bij elkaar en zijn circa 4 cm in doorsnede. In het najaar volgen de eetbare, maar smakeloze peervormige vruchten.

Verlangt neutrale tot kalkhoudende grond. Verdraagt droogte.

bron | © info


Beschrijving van de soort Pyrus communis:

Pyrus communis, bekend als de Europese peer of gewone peer, is inheems aan Midden- en Oost-Europa en Zuidwest-Azië. Het is een van de belangrijkste vruchten van gematigde gebieden.

De gewone peer vormt een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en, meestal ook elk jaar, vrucht draagt. Er komen echter ook beurtjaren voor. De boom bloeit afhankelijk van het ras gemiddeld van half april tot begin mei. Door de vroege bloei kan er tijdens de bloei nachtvorstschade optreden, doordat de bloemen bevriezen en dus niet kunnen uitgroeien tot vruchten. Voor een goede bestuiving is het meestal nodig meerdere rassen bij elkaar te planten.

Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht ‘kantelt’ deze geleidelijk, tot de overblijfselen van het bloemetje aan de onderkant zijn beland.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 21 < Boom 22 > Boom 23