Boom 3

naar Boomoverzicht

Boom 2 < Boom 3 > Boom 4


Kleinbladige winterlinde
Tilia cordataGeslacht Familie
Tilia Malvaceae
Linde Kaasjeskruidfamilie

Plantjaar: 1980 (geschat)


Beschrijving van de soort Tilia cordata:

De kleinbladige winterlinde is een lindesoort die in Europa in het wild voorkomt. Tevens wordt hij als sier- of schaduwboom aangeplant in parken en tuinen.

De hoogte is circa 30 m. De boom heeft een hoge, dichte, koepelvormige kroon. De schors is aanvankelijk glad en grijs. Later wordt deze donkergrijs en gegroefd. De twijgen zijn rood van boven en olijfgroen van onderen. De knoppenzijn glad, glanzend donkerrood en eivormig.

De kleinbladige linde heeft hartvormige bladeren, voorzien van fijngezaagde randen, en een geelgroene of rozeachtige bladsteel van 3-5 cm lang. Het blad is aan de bovenzijde donker en glimmend groen. Aan de onderzijde is het blad bleker.

De bloemen zijn wit en vormen dichte groepjes van vier tot vijftien stuks. Er is een bleekgroen schutblad van circa 6 cm lang. De boom draagt circa 6 mm grote, bolvormige, geribde doosvruchtjes.

Oorspronkelijk kwam de winterlinde ook voor in de Nederlandse natuurbossen. Pollendiagrammen, gebaseerd op stuifmeelvondsten in bijvoorbeeld moerassen, tonen aan dat de linde zelfs veel voorkwam. In de periode van het atlanticum was deze boom op redelijk voedselrijke plekken zelfs de dominante boom en niet de zomereik. Van dit Atlantische lindenwoud kunnen we onder andere op het eiland Jutland in Denemarken en in het Woud van Białowieża in Polen nog stukjes terugvinden.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 2 < Boom 3 > Boom 4