Boom 41

naar Boomoverzicht

Boom 40 < Boom 41 > Boom 42


Venijnboom
Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata'



Geslacht Familie
Taxus Taxaceae
Taxus taxusfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Fastigiata Aureomarginata':

Een kleine boom die eerst smal zuilvormig, maar zal later breder zal uitgroeien. Blijft met een hoogte van circa 3 m beduidend kleiner dan de groene Taxus baccata ‘Fastigiata’.

Door de compacte groei ontstaat een zeer dichte kroon. De takken groeien recht omhoog. De jonge twijgen zijn groengeel, de oude bast is bruinrood en afbladderend.

De naalden staan spiraalsgewijs en zijn circa 3 cm lang en 0,3 cm breed. Ze zijn geel- tot crèmewitbont. De bloei is mannelijk dus er zullen geen vruchten worden gevormd.

Wordt ook aangetroffen onder de synoniemen ‘Fastigiata Aurea’ en ‘Fastigiata Mediovariegata’.

bron | © info


Beschrijving van de soort Taxus baccata:

De taxus of venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer uit de taxusfamilie (Taxaceae). De plant komt van nature voor in de Benelux. De boom wordt soms gewestelijk met ‘ijf’ aangeduid. De venijnboom komt van nature voor in Europa, het noorden van Afrika en het zuidwesten van Azië.

De venijnboom is een langzaam groeiende plant en kan 12-20 m hoog worden. De venijnboom is tweehuizig (er zijn mannelijke en vrouwelijke planten). De venijnboom kan zeer oud worden. Er zijn planten in Engeland bekend die van voor het begin van de jaartelling zijn.

De venijnboom is giftig. Vee eet wel van de venijnboom en wordt dan dood gevonden. Bij het zagen en de verwerking van venijnboomhout komt houtstof met giftige bestanddelen vrij.

De giftige bestanddelen van de venijnboom worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In feite is taxus het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker (merknaam taxol). Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het zou een bestanddeel zijn van een pijlgif. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.

Het rode vruchtvlees is in het geheel niet giftig. Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg. De harde pit daarentegen is weer zeer giftig.

De venijnboom is uitermate goed geschikt voor het gebruik in een heg omdat hij zich goed laat snoeien en omdat hij goed vertakt. Ook verdraagt een taxus een grote snoeibeurt bijzonder goed. Een oude boom kan zonder problemen uitlopen op oud hout. Hierdoor is een taxus ook zeer geschikt voor kandelaberen.

Het hout van de venijnboom is bijzonder sterk en buigzaam. Er werden bogen van gemaakt. Bij de Slag bij Azincourt(1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Daardoor hadden hun pijlen een veel groter bereik. Het is een van de redenen waarom ze de slag tegen de Fransen konden winnen.

Het hout wordt ook veel in inlegwerk gebruikt. Ook voor draaiwerk is het fijne hout erg geschikt.

Er zijn van de venijnboom vele cultivars bekend.

Taxus komt men veel tegen op begraafplaatsen uit de romantiek. De venijnboom van Fortingall wordt door sommigen beschouwd als de oudste nog levende boom.

Slecht groeiende venijnbomen in natte grond worden makkelijk aangetast door wortelrot veroorzaakt door Phytopthora, een schimmel. De taxuskever vreet aan de bladranden van de taxus. De larve vreet niet alleen aan de wortels van de venijnboom, maar ook aan die van vaste planten.

bron | © info



naar Boomoverzicht


Boom 40 < Boom 41 > Boom 42