Boom 45

naar Boomoverzicht

Boom 44 < Boom 45 > Boom 46


Katsuraboom
Cercidiphyllum japonicumGeslacht Familie
Cercidiphyllum Cercidiphyllaceae

Plantjaar: 1970 (geschat)


Beschrijving van de soort Cercidiphyllum japonicum:

Cercidiphyllum japonicum, bekend als de Katsura (van de Japanse naamカツラ,桂), is een bloeiende boom in de familie Cercidiphyllaceae, inheems in China en Japan en wordt ook wel Caramelboom genoemd vanwege de lichte caramelgeur tijdens bladval.

De boom is bladverliezend en groeit tot 10-45 meter hoog, met een stam diameter tot 2 meter (zelden meer).

Nieuwe scheuten kunnen twee vormen aannemen: lange scheuten die de structuur van de takken vormen en dan na twee jaar korte scheuten produceren. De bladeren groeien in tegenovergestelde paren op de lange scheuten, en als enkel blad op korte scheuten; ze hebben een bladsteel van 2-5 cm , een hartvormige vorm en een gekarteld rand. Bladeren op korte scheuten zijn groter, 4-9 cm lang en 5-8 cm breed, en die op lange scheuten kleiner, 3-4,5 cm lang en 2-3 cm breed. De bladeren kleuren roze en geel in de herfst en geuren dan naar caramel.

De bloemen zijn onopvallend en groeien in de vroege lente, met mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten (tweehuizig). De vrucht is een cluster van 2-4 doosvruchten van 1-1,8 cm lang en 2-3 mm breed, elke vrucht met meerdere gevleugelde zaden.

De boom staat in China op de lijst van bedreigde soorten.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 44 < Boom 45 > Boom 46