Boom 46

naar Boomoverzicht

Boom 45 < Boom 46 > Boom 47


Krulbladige laurierkers
Prunus laurocerasus 'Camelliifolia'Geslacht Familie
Prunus Rosaceae
Kers Rozenfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Camelliifolia':

Prunus laurocerasus ‘Camelliifolia’ is een tamelijk zeldzame cultivar en een krachtige , bloeiende , groenblijvende struik of boom, met in het oog springende , gedraaide en gekrulde bladeren .

De bladeren zijn groen en uitstekend geschikt voor gebruik in bloemstukken. In het late voorjaar is de boom bedekt met rechtopstaande witte bloemen die de boom enkele weken sieren.


Beschrijving van de soort Prunus laurocerasus:

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een groenblijvende plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein-Azië.

Als boom kan de laurierkers een hoogte van 14 m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen. De gebruikelijke hoogte bedraagt 6-8 m. De plant heeft gewoonlijk een brede en gespreide kroon. De schors is bruinachtig grijs met duidelijke lenticellen(luchtporiën).

De langwerpige tot lancetvormige bladeren zijn lichtgroen en krijgen met het ouder worden een wat donkerder tint. In de winter blijven ze groen. De afmeting varieert van 8 × 2,5 tot 13 × 7cm.

De laurierkers heeft roomkleurige bloemen die opvallend ruiken. De bloemen staan in rechtopstaande trossen van 8-13 cm lang en hebben kroonbladen van 4-7 mm lang. De bloemen bloeien echter enkel bij vrijstaande struiken die veel licht krijgen. Gesnoeide struiken bloeien zelden. De laurierkers heeft paarszwarte, circa 2 cm grote vruchten.

De struik is al sinds de 16e eeuw in cultuur. Hij geldt als ijzersterk en neemt genoegen met vrijwel elke grondsoort en standplaats, zowel in zon als in de schaduw. Een enigszins vochthoudende bodem verdient echter de voorkeur. De zwarte bessen worden graag gegeten door vogels. De plant kan last hebben van vraat van de taxuskever. Voor in tuinen en parken is in deze eeuwen een groot aantal cultivars ontwikkeld.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 45 < Boom 46 > Boom 47