Boom 47

naar Boomoverzicht

Boom 46 < Boom 47 > Boom 48


Japanse siertreurkers
Prunus serrulata 'Kiku-Shidare-Zakura'Geslacht Familie
Prunus Rosaceae
Kers Rozenfamilie

Plantjaar: 2000 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Kiku-Shidare-Zakura':

Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’ (syn. P. s. ‘Shidare-zakura’) is een overbekende treurvorm met in grote bogen overhangende twijgen. Volwassen exemplaren kunnen een hoogte en breedte bereiken van 4 – 6 m.

Het blad loopt bronskleurig uit en wordt later glanzend donkergroen. Uitbundig bloeiend in april en begin mei met gevulde zuiver lichtroze bloemen. Deze zijn circa 3 cm groot en staan met 4 – 6 bloemen bijeen in trossen.

Verdraagt geen natte bodem.

bron | © info


Beschrijving van de soort Prunus serrulata:

De Japanse sierkers (Prunus serrulata), in Vlaanderen Japanse kerselaar genoemd, is een soort uit geslacht Prunus.

Deze sierkers komt van nature voor in het gebergte van West-China, in Korea, in Japan, op het eiland Izu Oshima, het eiland Honshu en in het noordwesten van het eiland Hokkaido. Er zijn zeer veel verschillende cultivars voor aanplant in tuinen, straten, parken en plantsoenen.

Er zijn cultivars die een 6-8 m hoge boom vormen, maar er zijn er ook die alleen een 2-5 m hoge struik vormen. De bladeren zijn ongeveer 5 à 10 cm lang en hebben een genaalde of getande bladrand en een toegespitse top. Het jonge blad is bruinrood. Later krijgt de bovenzijde een groene en de onderzijde een blauwgroene kleur.

De boom of struik bloeit in Nederland eind april/begin mei met meestal gevulde bloemen. Er zijn echter ook cultivars met enkele en halfgevulde bloemen. Er ontstaan meestal geen vruchten.

De Japanse sierkers vraagt een voedselrijke grond en veel vocht. De boom is gevoelig voor de gomziekte veroorzaakt door bacteriekanker (Pseodomonas mors-prunorum) en kan last hebben van een aantasting door de zwarte luis (Myzus cerasi).

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 46 < Boom 47 > Boom 48