Boom 60

naar Boomoverzicht

Boom 59 < Boom 60 > Boom 61


Grootbladige papierberk
Betula papyrifera 'Grandis'Geslacht Familie
Betula Betulaceae
Berk Berkenfamilie

Plantjaar: 1985 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Grandis':

De cultivar ‘Grandis’ heeft grotere bladeren.


Beschrijving van de soort Betula papyrifera:

Betula papyrifera (Papierberk) is een soort van berk inheems in het noorden van Noord-Amerika.

Het is een middelgrote bladverliezende boom, die 18m-40m hoog kan worden, met een stam van maximaal 80cm in diameter. Ze leven ongeveer 140 jaar. De schors is wit, vaak fel zelfs, met schilfering in fijne horizontale stroken en vaak met kleine zwarte vlekken en littekens. Bij exemplaren jonger dan vijf jaar, wordt de schors bruin met witte lenticellen, waardoor de boom veel moeilijker te onderscheiden is van andere bomen.

De bladeren zijn ovaal, met een dubbel gezaagde marge. De bladknoppen zijn conisch en klein. Ze zijn groen gekleurd met bruine randen. De bloemen zijn windbestoven katjes, die groeien van de uiteinden van de takken. Het fruit rijpt in de herfst. De rijpe vrucht is samengesteld uit tal van kleine gevleugelde zaadjes, verpakt tussen schutbladeren. Ze vallen tussen september en het voorjaar.

De papierberk kan slecht tegen hitte en vochtigheid en groeit dan korter en leeft slechts een jaar of dertig, terwijl de bomen in koudere klimaten ouder kan worden dan 50 jaar en veel hoger groeien.

De schors is zeer weerbestendig. Vaak zal het hout van een neergehaalde papierberk wegrotten, maar blijft de holle schors intact. Berkenschors is een wintervoedsel voor elanden.

Papierberk heeft een zacht, wit hout van een redelijk gewicht. Het is uitstekend brandhout, mits goed gedroogd. De bast is bijzonder geschikt om vuur mee te maken; Het ontbrandt bij hoge temperaturen, zelfs als het nat is.

Het hout wordt onder andere gebruikt in meubels en vloeren. Het sap kan worden gekookt voor de productie van berkensiroop. Delen van de schors kunnen worden gemonteerd of aan elkaar genaaid om dozen en dozen maken. Vele inheemse volken van Amerika gebruikten berken-schors voor het maken van bijvoorbeeld kano’s, containers en wigwams. De bast wordt ook gebruikt om een duurzame waterdichte laag in de constructie van daken te maken.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 59 < Boom 60 > Boom 61