Boom 83

naar Boomoverzicht

Boom 82 < Boom 83 > Boom 84


Geelhout
Cladrastis kentukeaGeslacht Familie
Cladrastis Leguminosae of Fabaceae
Geelhout Vlinderbloemenfamilie

Plantjaar: 1994


Beschrijving van de soort Cladrastis kentukea:

Cladrastis kentukea (geelhout) is een soort uit het geslacht Cladrastis, afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Cladrastis kentukea is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom die meestal uitgroeit tot 10-15 meter hoog, met een enkele uitschieter die een hoogte tot 27 meter bereikt. De kruin is breed en rond, de schors glad en grijs.

De bladeren zijn 20-30 cm lang en groeien om en om met 5-11 (meestal 7-9) per twijg. Het blad is breed ovaal met een duidelijke punt en is 6-13 cm lang en 3-7 cm breed. De onderzijde is harig. In de herfst kleuren de bladeren tot een mix van geel, goud en oranje.

De bloemen zijn geurend en wit, en groeien trossen van 15-30 cm lang. De bloei is in de vroege zomer en is variabel van jaar tot jaar, met flinke bloei elke tweede of derde jaar. De vrucht is een peul 5-8 cm lang, met 2-6 zaden.

Het is één van de zeldzaamste bomen in het oosten van Noord-Amerika, voornamelijk te vinden op de kalkstenen kliffen van Kentucky, Tennessee en North Carolina.

De naam is afgeleid van zijn gele kernhout, die in kleine hoeveelheden voor gespecialiseerde verwerking wordt gebruikt in meubels en gebruiksartikelen.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 82 < Boom 83 > Boom 84