Leguminosae of Fabaceae


   naar Familieoverzicht   


Leguminosae of Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)


De BomenWijzer bevat van deze familie onderstaande geslachten en boomsoorten:


Informatie over de familie van Leguminosae of Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)

De vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) is, met ongeveer twintigduizend soorten, een van de grootste families van bloeiende planten. De familie komt over bijna de hele wereld voor. Enkele grote geslachten zijn Astragalus, Acacia en Mimosa.

De familie is van groot economisch belang omdat de peulvruchten ertoe behoren, eiwitrijke landbouwgewassen zoals bonen, erwten, tuinbonen, pinda’s, en sojabonen, die belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

De bloem bestaat uit een kelk van 5 vrijstaande blaadjes en een kroon van vijf blaadjes, waarvan er twee volledig, en de andere alleen aan de voet met elkaar vergroeid zijn. Bij de bloemkroon worden drie delen onderscheiden: de vlag (1 kroonblad), twee zwaarden (2 kroonbladen) en een kiel (2 vergroeide kroonbladen). Er zijn meestal tien, soms vijfmeeldraden aanwezig, en één stamper.

De vruchten worden peulen genoemd en komen in allerlei vormen voor. De gewone vorm vindt men bij de erwt en boon. Andere vormen zijn lidpeulen, gekromde, gedraaide of gewonden peulen of peultjes met haken eraan. Lidpeulen zijn in hokjes verdeelde peulen.

Het blad is meestal samengesteld en vaak zijn er steunblaadjes aanwezig. De bladeren kunnen veelal ’s nachts de zogenaamde slaaphouding aannemen.

bron | © info


   naar Familieoverzicht