Boom 111

naar Boomoverzicht

Boom 110 < Boom 111 > Boom 112


Ongedoornde valse christusdoorn
Gleditsia triacanthos 'Elegantissima'



Geslacht Familie
Gleditsia Leguminosae of Fabaceae
Vlinderbloemenfamilie

Plantjaar: 1985 (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Elegantissima':

Grote, meerstammige struik of kleine boom op stam. Groeit langzaam en heeft een open eivormige kroon. Hoogte 4 – 6 (8) m. Stam en takken zijn ongedoornd mits hij geënt wordt op Gleditsia triacanthos f. inermis.

Het samengestelde blad is fijner van structuur en eleganter dan bij de soort. De afzonderlijke blaadjes zijn donkerder groen en kleiner dan bij de soort, circa 2 cm. Na de bloei verschijnen de tot 45 cm lange, sikkelvormige, peulen. Deze kleuren van geelgroen naar bruinrood en blijven tot diep in de winter hangen. Heeft een diepgaand wortelgestel met veel vertakkingen.

bron | © info


Beschrijving van de soort Gleditsia triacanthos:

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) is een bladverliezende boom in de familie Leguminosa, afkomstig uit Midden- Noord-Amerika , waar de boom meestal wordt gevonden in de vochtige bodem van rivierdalen. De soort is uitgegroeid tot een belangrijke invasieve plant in andere regio’s van de wereld.

De valse christusdoorn kan een hoogte van 20-30 m bereiken, met een snelle groei, en zijn relatief korte duur; hun levensduur is meestal ongeveer 120 jaar, hoewel sommige leven tot 150 jaar oud. De bladeren zijn samengesteld bij oudere bomen, maar dubbel samengesteld op krachtdadige jonge bomen. De deelbladeren zijn 1,5-2,5 cm (kleiner op dubbel samengestelde bladeren) en helder groen. De boom krijgt relatief laat in het voorjaar blad en de bladeren worden geel in de herfst. De sterk geurende crème-kleurige bloemen verschijnen in het late voorjaar, in clusters die uit de basis van de bladoksels groeien.

De vrucht van de valse christusdoorn is een platte peulvrucht, die in de vroege herfst rijpt. De peulen zijn over het algemeen tussen de 15-20 cm. De pulp aan de binnenkant van de peulen is eetbaar, in tegenstelling tot de acacia , die giftig is. De zaden worden verspreid door grazende herbivoren zoals runderen en paarden, die de peulpulp eten en dan de zaden afscheiden in hun uitwerpselen; de spijsvertering helpt het dier bij het ​​afbreken van de harde zaadhuid, waardoor kieming makkelijker wordt. De zaaddozen rijpen in het late voorjaar en ontkiemen snel wanneer de temperaturen hoog genoeg zijn.

Valse christusdoorns hebben vaak doornen van 3-10 cm lang , die uit de takken groeien. Deze doornen worden verondersteld te zijn geëvolueerd om de bomen te beschermen tegen Pleistocene megafauna. Er zijn diverse varianten gekweekt, die geen doornen hebben. Ook in het wild komen doornloze varianten voor.

De boom is gebruikt in de traditionele Indiaanse geneeskunde. Extracten van Gleditsia hebben belangrijke farmacologische werkingen bij de behandeling van reumatoïde artritis, anti-mutageen, kanker en significante cytotoxische activiteit tegen verschillende cellijnen. Zaden van Gleditsia triacanthos bevatten trypsineremmer .

bron | © info



naar Boomoverzicht


Boom 110 < Boom 111 > Boom 112