Boom 94

naar Boomoverzicht

Boom 93 < Boom 94 > Boom 95


Witte bitternoot
Carya ovataGeslacht Familie
Carya Juglandaceae
Okkernootfamilie

Plantjaar: 2014


Beschrijving van de soort Carya ovata:

Carya ovata (witte bitternoot) , is een veel voorkomende notenboom in het oosten van de Verenigde Staten en Zuidoost-Canada . Het is een grote, bladverliezende boom , die 15-30 m hoog en wel 350 jaar of ouder kan worden.

Volwassen bitternoten zijn gemakkelijk te herkennen, door hun ruige schors, waarvan complete delen of delen kunnen loslaten. Deze eigenschap is echter alleen te vinden op volwassen bomen; jonge exemplaren hebben gladde bast.

De noten van de bitternoot zijn eetbaar en hebben, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, een zeer zoete smaak.

De bladeren zijn 30-60 cm lang, geveerd , met meestal vijf (soms drie of zeven) deelbladeren, waarvan de laatste drie bladeren groter worden dan de eerste. De eindknoppen van de witte bitternoot zijn groot en bedekt met losse schubben.

De witte bitternoot is eenhuizig . De mannelijke bloemen groeien op langstelige katjes op het puntje van oud hout of in de oksels van de bladeren van het vorige seizoen; Vrouwelijke bloemen groeien aan korte scheuten. De vrucht is een steenvrucht 2,5-4,0 cm lang, met een eetbare noot met een harde buitenkant, verpakt in een dikke groene vierlobige bolster die in de herfst donkerkleurig wordt en uit de boom valt.

Eekhoorns, wasberen en muizen eten de noten, maar ook zwarte beren, vossen, konijnen en vogelsoorten zoals wilde eenden, boomkwartels en wilde kalkoen.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 93 < Boom 94 > Boom 95