Boom 99

naar Boomoverzicht

Boom 98 < Boom 99 > Boom 100


Indische sering
Lagerstroemia indicaGeslacht Familie
Lagerstroemia Lythraceae
rouwbandmirte Kattenstaartfamilie

Plantjaar: 2024


Beschrijving van de soort Lagerstroemia indica:

Lagerstroemia indica (Indische sering) is een soort bloeiende plant in het geslacht Lagerstroemia van de familie Lythraceae, oorspronkelijk afkomstig uit China. De geslachtsnaam eert de Zweedse botanicus Magnus von Lagerström.

Het is een vaak meerstammige, bladverliezende boom met een wijdverspreide, platte, ronde of zelfs puntvormige open groeiwijze. De boom is een populaire nestheester voor zangvogels en winterkoninkjes.

De schors is dun en ongeveer 2 mm dik, glad, rozegrijs en gevlekt en valt elk jaar af. Bladeren vallen ook elke winter af, na een spectaculaire kleurenweergave, en kale takken bladeren vroeg in de lente opnieuw; de bladeren zijn klein, gladgerand, rond of ovaal van vorm en donkergroen, veranderend in geel, oranje en rood in de herfst.

Bloemen aan verschillende bomen zijn wit, roze, mauve, paars of karmijnrood met gekrulde bloemblaadjes, in pluimen tot 9 cm. Bloemen maken plaats voor de vruchten: capsules, bruin, openvallend fruit.

Lagerstroemia is een veel voorkomende plant in de Zuid-Atlantische staten en wordt een steeds vaker voorkomende struik in de Mid-Atlantische staten, helemaal tot aan de kustgebieden van Massachusetts. Lagerstroemia gedijt ook goed in het mediterrane en woestijnklimaat van Zuid-Californië, Arizona en Nevada en ook in Australië als straatplant.

In de Verenigde Staten is Lagerstroemia indica een zeer populaire bloeiende struik/kleine boom in milde winterstaten. Dankzij de lage onderhoudsbehoeften is het een veel voorkomende gemeentelijke beplanting in parken, langs trottoirs, middenbermen van snelwegen en op parkeerterreinen. Net als de zuidelijke magnolia is de mirte het symbool van het Amerikaanse Zuiden geworden vanwege zijn uitgebreide beplanting en het vermogen om te gedijen in hete, vochtige zomerklimaten met regelmatige neerslag.

Het is een van de weinige bomen/struiken die van de late zomer tot en met de herfst schitterende kleuren biedt, in een tijd waarin veel bloeiende planten hun bloei hebben uitgeput. In droge klimaten heeft het extra water nodig en wat schaduw in de heetste gebieden. Om succesvol te kunnen bloeien heeft de plant hete zomers nodig, anders vertoont hij een zwakke bloei en is hij kwetsbaarder voor schimmelziekten.

Vaak is L. indica wortelhard tot Zone 5 (-23 ° C), wat betekent dat hij tijdens strenge winters zal worden gedood, maar uit de wortels zal teruggroeien en in de zomer zal bloeien. Als zodanig behandelen noordelijke tuinders het meer als een vaste plant dan als een boom of struik. Te veel water geven en overbemesten kan de koudehardheid verminderen, omdat het laat in het seizoen nieuwe groei stimuleert die geen tijd heeft om uit te harden.

Lagerstroemia indica is vorstbestendig, geeft de voorkeur aan volle zon en wordt 6m hoog met een breedte van 6m. De plant is niet kieskeurig wat betreft grondsoort, maar heeft wel een goede drainage nodig om te gedijen. Als hij eenmaal gevestigd is, is hij ook behoorlijk winterhard tegen droogte, hoewel hij tijdens de zomermaanden af ​​en toe profiteert van extra water.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 98 < Boom 99 > Boom 100