Boom 101

naar Boomoverzicht

Boom 100 < Boom 101 > Boom 102


Beverboom
Magnolia soulangeana 'Rustica Rubra'Geslacht Familie
Magnolia Magnoliaceae
beverboom tulpenboomfamilie

Plantjaar: (geschat)


Beschrijving van de cultivar 'Rustica Rubra':

Vrij vroeg bloeiende grote struik. De hoogte na 10 jaar is 5 m. De bloemkleur is wijnrood met een witte binnenkant.


Beschrijving van de soort Magnolia soulangeana:

Magnolia × soulangeana (gewone magnolia) is een kruising tussen de soorten Magnolia denudata (naakte magnolia) en Magnolia liliiflora (paarse magnolia), beide afkomstig uit China. De kruising is voor het eerst uitgevoerd in of kort voor 1820 door de Fransman Étienne Soulange-Bodin (1774-1846), een oud officier der cavalerie uit het leger van Napoleon Bonaparte, op zijn landgoed Fromont, nabij Parijs. Hij bevruchtte een uit zaad opgekweekte Magnolia denudata met pollen van Magnolia liliiflora. De zaailingen uit deze kruising begonnen voor het eerst te bloeien in 1826. Ze zijn beter winterhard dan de beide ouders en zijn tegenwoordig zowel in Europa als in de Verenigde Staten en Canada de veruit meest aangeplante magnolia’s.

Magnolia × soulangeana is een bladverliezende struik of kleine boom die uitbundig bloeit in het vroege voorjaar, nog voordat het blad verschijnt. De bloemen zijn groot, kelk- of schaalvormig, meestal aan de basis roze, rood of paars, naar de top toe wit. Een bloeiende boom maakt van een afstand gezien vaak een roze indruk. Er zijn ook variëteiten met bloemen die anders van vorm of kleur zijn dan die van de typische variëteit.

Omdat alle afstammelingen van de kruising onder deze naam vallen, dus ook tweede-generatie en verder, maar ook alle terugkruisingen op één van beide ouders, bestaat er een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren bij planten die naar deze naam luisteren. Er zijn dan ook nogal wat vormen die opvallend genoeg werden gevonden om ze een cultivarnaam te geven.

bron | © infonaar Boomoverzicht


Boom 100 < Boom 101 > Boom 102