Boom 113 < Boom 114 > Boom 115
Eenbladige es
Fraxinus excelsior 'Diversifolia'
Geslacht | Familie |
---|---|
Fraxinus | Oleaceae |
Es | Olijffamilie |
Plantjaar: 2015 (geschat)
Beschrijving van de cultivar 'Diversifolia':
Heeft een opgaande, piramidale kroonvorm die wat kan variëren. Volwassen exemplaren worden circa 15 – 20 m hoog.
De schors is grijsbruin van kleur en regelmatig, ondiep gegroefd. Het donkergroene blad is enkelvoudig en circa 8 – 12 cm lang met vaak 1 – 4 zijblaadjes. Aan jonge bomen kunnen de bladeren groter zijn. Het blad is eirond tot elliptisch van vorm en heeft een opvallende, circa 10 cm lange bladsteel.
Hoewel de boom soms bloeit worden er slechts sporadisch vruchten gevormd. Prefereert voedzame, luchtige, humeuze grond die goed vochtvasthoudend is. Goed bestand tegen stadsklimaat en harde wind. Verdraagt geen gesloten verharding.
Beschrijving van de soort Fraxinus excelsior:
De es (Fraxinus excelsior) is een plant uit de olijffamilie (Oleaceae). Het is een snelgroeiende boom die tot 40 m hoog kan worden. De es komt voor op vrijwel het gehele Europese continent, in Zuid-Noorwegen en Zweden, ten oosten van de Zwarte Zee in de Kaukasus en in een smalle strook in Noord-Spanje. Verder nog in Engeland.
De boom is bladverliezend en heeft oneven geveerd blad, dat bestaat uit zeven tot dertien deelblaadjes. De bladeren zijn kruiswijs tegenoverstaand.
Deze boom bloeit voordat hij in blad komt. Het zaad is voorzien van ‘vleugeltjes’ die helpen bij de verspreiding door de wind.
De es is, net als de wilg, geschikt om te knotten.
Het hout van de es is lichtgekleurd, taai en sterk. Vanwege deze elasticiteit wordt het gebruikt voor liggers van gymnastiektoestellen en voor stelen van bijlen en spades. Ook wordt het vanwege de vlamtekening gebruikt voor meubels, vloeren en trappen.
De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter vrij laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.
Sinds het begin van de 1990er jaren, voor het eerst in Polen, wordt de es aangetast door de schimmel Chalara fraxinea. Ook in het noorden van Nederland worden weer in 2013 zieke bomen omgezaagd om verdere verspreiding tegen te gaan.
Gerelateerde (nieuws)berichten:
- 24/04/2018 - Acht dubbele bomen uit BomenWijzer gehaald
- 03/05/2018 - Zeven nieuwe bomen toegevoegd aan de BomenWijzer
- 29/07/2020 - Controle met hoogwerker
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.