Koningsnoot
Carya laciniosa
Geslacht | Familie |
---|---|
Carya | Juglandaceae |
Okkernootfamilie |
Plantjaar: 2015
Beschrijving van de soort Carya laciniosa:
Carya laciniosa (Koningsnoot), lid van de Juglandaceae of okkernootfamilie, is een langzaam groeiende, langlevende boom, die moeilijk is te verplanten vanwege de lange penwortel.
De noten, de grootste van alle okkernoten, zijn zoet en eetbaar. De noten die niet door mens of dier wordt opgegeten, brengen makkelijk zaailingen voort. Het hout is hard, zwaar, sterk en zeer flexibel.
De boom is inheems aan een groot deel van het oosten van de Verenigde Staten, maar is het meest prominent in de onderste regio van de Ohiorivier en ten zuiden langs de rivier de Mississippi richting het centrum van Arkansas en wordt vaak aangetroffen in de grote riviermoerassen.
Gedeeltelijk te wijten aan de activiteiten van de mens, begint de boom zeldzaam te worden in zijn natuurlijke verspreidingsgebied. De zware zaden komen nooit ver en vele bomen zijn verloren gegaan door boskap. Tevens is de boom ook niet veel als sierplant aangeplant vanwege de langzame groei en de moeilijkheidsgraad van verplanting.
Jong boompjes groeien gemiddeld 2-5 mm per jaar in diameter, maar uiteindelijk kunnen ze tot 40m hoog worden, met een diameter van 100 cm.
De koningsnoot ontwikkelt een grote penwortel die diep doordringt in de bodem. Zijwortels ontstaan bijna loodrecht op de penwortel, waarna ze zich horizontaal verspreiden door de grond.
De boom is zeer schaduw-tolerant, alleen overtroffen door suikeresdoorn (Acer saccharum) en beuk (Fagus grandifolia). Uiteraard betekent weinig zonlicht een nog langzamere groei.
In een bos zal de koningsnoot vaak een smalle, langwerpige kruin ontwikkelen; vrijstaande bomen hebben een meer ei-vormige kruin.
De noten kunnen als voedsel dienen voor eenden, kwartels, wilde kalkoenen, eekhoorns, herten, vossen, wasberen, en muizen. Het hout wordt gebruikt voor meubels, gereedschap handvatten, sportartikelen, fineer, brandhout, houtskool, en drumstokken.
Gerelateerde (nieuws)berichten:
- 30/03/2015 - Boommutaties voorjaar 2015
- 01/02/2014 - Kap rode beuk
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.