Boom 89

naar Boomoverzicht

Boom 88 < Boom 89 > Boom 90


Es
Fraxinus excelsiorGeslacht Familie
Fraxinus Oleaceae
Es Olijffamilie

Plantjaar: 1900 (geschat)


Beschrijving van de soort Fraxinus excelsior:

De es (Fraxinus excelsior) is een plant uit de olijffamilie (Oleaceae). Het is een snelgroeiende boom die tot 40 m hoog kan worden. De es komt voor op vrijwel het gehele Europese continent, in Zuid-Noorwegen en Zweden, ten oosten van de Zwarte Zee in de Kaukasus en in een smalle strook in Noord-Spanje. Verder nog in Engeland.

De boom is bladverliezend en heeft oneven geveerd blad, dat bestaat uit zeven tot dertien deelblaadjes. De bladeren zijn kruiswijs tegenoverstaand.

Deze boom bloeit voordat hij in blad komt. Het zaad is voorzien van ‘vleugeltjes’ die helpen bij de verspreiding door de wind.

De es is, net als de wilg, geschikt om te knotten.

Het hout van de es is lichtgekleurd, taai en sterk. Vanwege deze elasticiteit wordt het gebruikt voor liggers van gymnastiektoestellen en voor stelen van bijlen en spades. Ook wordt het vanwege de vlamtekening gebruikt voor meubels, vloeren en trappen.

De duurzaamheid van essenhout bij buitengebruik is echter vrij laag en het hout valt dan ook in de duurzaamheidsklasse 5, de laagste klasse.

Sinds het begin van de 1990er jaren, voor het eerst in Polen, wordt de es aangetast door de schimmel Chalara fraxinea. Ook in het noorden van Nederland worden weer in 2013 zieke bomen omgezaagd om verdere verspreiding tegen te gaan.

bron | © infoGerelateerde (nieuws)berichten:


naar Boomoverzicht


Boom 88 < Boom 89 > Boom 90