Nu we 2020 achter ons laten en hopelijk in 2021 het leven weer voller mogen beleven, is dit een mooi moment om nog eens terug te kijken naar wat het jaar het park allemaal gebracht (en afgenomen) heeft.
Het park bood veel mensen de kans op een veilige manier een onderbreking te hebben van thuiswerken, thuisscholing en sowieso zoveel mogelijk thuisblijven. De gemeente heeft bij elke ingang een infobord geplaatst en er zijn in de lente en zomer onder andere enkele malen cirkels op de gazons getekend om mensen eraan te herinneren dat we afstand moeten houden, maar excessen zijn gelukkig uitgebleven.
Gelukkig is het park groot genoeg en bieden de meeste paden genoeg ruimte om elkaar veilig te passeren. In de speeltuin werden twee extra banken geplaatst, om ook hier elkaar genoeg ruimte te kunnen geven.
Helaas konden enkele geplande festiviteiten niet doorgaan, zoals de viering van 135 jaar Park Merwestein, het twee jaarlijkse Zomersymfonie van stichting Laethbloeyer en een beeldenexpositie genaamd ‘Beeld in het Park‘, naar aanleiding van 800 jaar Dordrecht. De hoop is dat deze evenementen in 2021 wel doorgang zullen vinden.
Wat natuurlijk wel gewoon doorging was het onderhoud in het park. Los van al het reguliere onderhoud – zoals het doorzaaien van de gazons, nieuwe houtsnippers voor de hertenkraamkamer en een bomencontrole met een hoogwerker – werd onder andere de bank van de zichtheuvel gerenoveerd, werden er enkele nieuwe beschoeiingen aangelegd en is het park een picknickafel rijker. De brug langs de Groenedijk werd niet één, niet twee, maar zelfs drie keer voorzien van nieuwe planten in de bloembakken.
Verder was er overlast, in de vorm van processierupsen en leek er even weer sprake te zijn van botulisme. Helaas was ook de mens weer een bron van allerlei overlast, zoals een schatzoeker die het gras omspitte en baldadige jeugd die een prullenbak vernielde.
Ook vervelend is de blijvende dreiging van herbestemming van het Werfje. De stichting is er maar druk mee om de grenzen en de waarden van het park te blijven benadrukken en beschermen. Het laatste nieuws was dat een speciaal adviesbureau zich buigt over de mogelijke scenario’s. Voor de Stichting Park Merwestein is de huidige bestemming prima en mag dit zo blijven.
Over de dieren was genoeg te melden. Zo kreeg het park weer enkele nieuwe bewoners, was er een beperkte afvang van de herten en werden we niet alleen in de lente verblijdt met de geboorte van diverse hertjes, maar kwam er in het najaar nog een nakomeling. Helaas heeft deze niet lang mogen leven. Ook was er een sterfgeval door stress, veroorzaakt door enkele gevallen waarin parkbezoekers meenden over de hekken te mogen klimmen. Inmiddels zijn er borden geplaatst om bezoekers er op te wijzen dat dit echt niet de bedoeling is.
hertenjong pas geboren
Er was veel verandering in het bomenbestand dit jaar. In februari was er een flinke storm, waardoor een negentigjarige esdoorn dusdanig beschadigd raakte dat hij niet meer te redden was. In het Bos van Staring verzakte een boom, die later helaas gekapt moest worden. Bij het werfje moest een cipres helaas verwijderd worden, omdat de wortels de fundering van het gebouwtje aantastten.
In oktober hadden we een tijd weer onstuimig weer en viel een Hollandse iep om. Waar deze in eerste instantie op zo’n 70 jaar werd geschat bleek hij later wel 140 jaar oud te zijn. Bij de val viel de boom tegen twee andere bomen, die ook flink beschadigd raakten. Hierdoor beschadigde ook de uilenkast, die gelukkig alweer vervangen is, die in een van die twee bomen hangt.
uilenkast
Gelukkig kwamen er ook bomen voor terug. Aan het begin van het jaar werden al drie nieuwe bomen aangeplant en ook dit najaar is er hard gewerkt om diverse nieuwe bomen aan te planten, waarvan een deel wordt opgenomen in de BomenWijzer. Zodra alle informatie hierover beschikbaar is, zullen we dit uiteraard hier delen.
Ook konden een paar bomen gered worden door flink aangepakt te worden. Zo werd langs de Singel de arm van een paardenkastanje gered door flinke snoei en moesten ook een haagbeuk en een andere kastanje een soortgelijke behandeling doorstaan.
Wellicht mede door corona, zagen we ook een flinke toename van bezoekers aan deze website. Het werd daarmee ons drukstbezochte jaar ooit. Met 30.000 bekeken pagina’s zelfs een vermeerdering van 50%! Ook de BomenWijzer blijkt erg populair. Er werden twee maal zoveel bomen bekeken en in totaal zo’n 8000 pagina’s bekeken.
Ook hadden we dit jaar weer erg mooie bijdragen van bezoekers en donateurs. Los van alle steunbetuigingen met betrekking tot het Werfje, hadden we de mooie herinneringen van mevrouw van den Hoek, werd een mysterie opgelost en ontvingen we een prachtig gedicht van Astrid van Pieterson.
Wilt u reageren of heeft u ook herinneringen aan Park Merwestein?
Deel deze met ons!
U kunt uw reacties en/of herinneringen mailen naar stichtingparkmerwestein@gmail.com of sturen naar Stichting Park Merwestein p/a Hallincqlaan 9, 3311 SC Dordrecht.
En dat is natuurlijk ook waar het allemaal om draait:
Het park bezoeken, al het moois bewonderen en er fijne herinneringen aan overhouden.
We wensen u een goed en veilig oud&nieuw en een voorspoedig nieuwjaar toe!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.