Jaaroverzicht 2018

Met nog enkele dagen over in 2018, is het weer tijd voor een terugblik op alweer een bewogen jaar voor het park.

Bomen en BomenWijzer

Het jaar begon met een storm in januari, die de schitterende 40 jaar oude tranenden als een luciferhoutje afbrak. In april viel er een paardenkastanje in de eendenvijver en in september werd bekend dat een monumentale paardenkastanje was getroffen door de bloedingsziekte. De kap zal binnenkort plaatsvinden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar er was ook goed nieuws: Zo kwamen er eerst zeven en later nog drie nieuwe bomen bij in de BomenWijzer. Deels ter vervanging van bovenstaande bomen, deels omdat er tegels vrij waren gekomen door ontdubbeling.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De BomenWijzer zelf is een groot project geweest, waar op de achtergrond lang aan gewerkt is. Begin dit jaar was alles klaar en in maart werd de lancering officieel gevierd met de aanplant van een gummiboom. Ondanks de regen was er een leuke groep mensen bij aanwezig.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De BomenWijzer is een hit te noemen. De hoofdpagina is al bijna duizend keer bekeken en er zijn zo’n 2500 bomen bekeken. Ook wordt er hard aan gewerkt om alles zo compleet mogelijk weer te geven. Zo zijn er al twee keer (1 & 2) extra foto’s toegevoegd en proberen we veranderingen in de BomenWijzer zo snel mogelijk door te voeren.

Website

Vanaf halverwege 2016 tot het einde van 2017 is er door omstandigheden weinig nieuws geplaatst op de website, maar met bijna zeventig berichten in 2018 zijn we weer helemaal terug.

En hoe! In 2018 is het zowel het aantal bekeken pagina’s als het aantal bezoekers verdubbeld ten opzichte van 2017.

Ook zijn er nieuwe pagina’s aangemaakt met informatie over het park in oorlogstijd, de speelheuvel en de zichtheuvel van Zorgwijk.

Dieren

Ook met betrekking tot de dieren is 2018 weer een bijzonder jaar gebleken. Dit jaar zijn er nestkasten voor spechten en uilen opgehangen, stonden we uiteraard stil bij de geboorten van de hertjes, werden zowel de Toulouseganzen als de Kaapse eenden van nieuwe soortgenoten voorzien en werd er in november een voederapparaat geïntroduceerd door wethouder Stam.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Helaas was er ook triest nieuws. Een gans werd doodgebeten, waarna haar partner Elvis ontroostbaar was. Uiteindelijk kwam dit tot een goed einde na een lange zoektocht naar zijn eigen Priscilla.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook bij de herten was er een plots overlijden: de bok moest worden ingeslapen. Ook hier was het even zoeken naar een waardige vervanger en komend jaar zullen we zien hoeveel gezonde hertjes hij heeft voortgebracht.

Vandalisme

In mei werd een boom toegetakeld en in september voelde iemand de behoefte om het monument van burg. Wichers met een stift te bewerken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onderhoud

Het onderhoud van het park gaat het hele jaar door. Er moet gesnoeid, gemaait, geruimd, gezaaid, verzorgt en schoongemaakt worden.

Dit jaar is er eindelijk weer eens gebaggerd in alle watergangen en vijvers, heeft de volière een opknapbeurt gekregen, waren ingangen soms minder bruikbaar door werkzaamheden in of buiten het park en werd er een experiment uitgevoerd met perkpaaltjes en een Wasteshark,

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook was het een extreem droge zomer, met veel sproeien tot gevolg. Het jubileumperk heeft een mooie metamorfose gehad en momenteel zijn er werkzaamheden aan de gang om de waterdoorlaatbaarheid van de ondergrond te verhogen.

Evenementen

Dit jaar waren er ook weer kleine of grotere evenementen. De Wantijschool hield een kunstexpo, School Mühring had een ridderfeest en School Vest een sponsorloop.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Van een ander kaliber waren de Moonlight wandelingen die dit jaar onderdeel waren van het Bachfestival. Ook was er dit jaar weer een – overigens zeer goed bezochte – Zomersymfonie, waar kunst, muziek, theater en workshops werden gecombineerd tot een sfeervol geheel.


Alles bij elkaar dus een heel druk jaar met zowel veel mooi, maar ook best veel treurig nieuws.

Dat 2019 maar weer een mooi jaar mag worden voor het park, de dieren en al haar bezoekers! 

Prettige feestdagen toegewenst!